Aktiviteter i Kroatien

Anthony Quinn Bay

Dykning

Kroatiens kristallklara djup lockar många till undervattensäventyr, och det som så många finnes charmerande är just det underbara vattnet som ger klar sikt, grottorna och undervattensklipporna, skeppsvraken och det varierande djur och växtlivet under ytan på det Adriatiska havet. Vad för slags växter och djur man kan skåda beror på var man befinner sig, men som dykare kan man få se både havsål, languster, torsk och abborre. Enligt den typiska typiska floran i Medelhavet bjuds även på bläckfisk, havsspindel, eremitkräfta och praktfulla koraller i de typiska färgerna.

Några av de populära dykarställerna finner du här:
• Vrak av krigsfartyg Coriolanus (Rovinj)
• Vrak av krigsfartyg S-57 (Pelješac)
• Vrak av fartyg Francesca da Rimini (ön Kaprije)
• Vrak av krigsflygplan B-24 Liberator (Vrsar)
• Merchant shipwreck Hans Schmidt (Rovinj)
• Vrak av krigsfartyg TA-36 ("Stella Polare") (Brestova - Rabac)
• Vrak av krigsfartyg Flamingo (Pula)
• Ön Cres
• Ön Losinj
• Ön Rab
• Lucica grottan (ön Brac)
• Sankt Andrija ön (Elafiti öarna - Dubrovnik)
• Ön Vis
• Ön Lastovo
• Ön Mljet
• Ön Susak
• Pakleni öar (Hvar)

Anthony Quinn Bay

Forsränning

På floden Kupa som är belägen mitt i det natursköna Gorski Kotar, kan du uppleva forsränning. Kupa är en av de bästa europeiska floderna att utöva forsränning på, och många turister som kommer till Kroatien utnyttjar denna möjlighet. Forsrännings- säsongen pågår från och med april till och med juni och från och med augusti till och med oktober.

Tennis

I Kvarner finns gott om möjligheter att spela tennis för den som känner sig sugen på detta. Varje semesterort efter hela den långa kusten har tennisbanor till förfogande, även om de flesta tillhör hotellen. Tillhör en bana ett hotell är det högst ovanligt att människor som inte bor på hotellet inte kan betala en avgift för att få använda sig av dem.

Cykling

Kroatien har ett stort utbud av cykelvägar, och det fantastiska Medelhavsklimatet ger en möjlighet till lyckat cykling. Vare sig man väljer att ta en tur genom skogsrika Lika eller en sådan i fattig vegetation blir det en upplevelse att minnas för evigt. Möjligheten att njuta av en sagolik utsikt över havet och de Kroatiska öarna kombinerat med bra sällskap är ett recept som sällan slår fel. De allra bästa cykelvägarna finner man på öarna Cres, Losinj, Krk och Rab, eller i skogsområdet Gorski kotar.

Fiske

För den som gillar att fiska är kusten längs Dubrovnik rik på både små och medelstora fiskar. Intressantast för de flesta fiskare är Base, Europeisk havsabborre, Common Sea Bream, White Sea Bream och Gold base. Dessa fiskar är också intressanta för dem som vill satsa på ett säkert kort när det gäller fisk från en restaurang, alla dessa sorter är av toppkvalité med vitt, mjukt kött. Söker man en större utmaning som fiskare bjuder de djupare delarna av havet en sådan genom större fiskar. Bland annat Yellow tail, Amberjack, Svärdfisk, Beluefin tuna och Dentex kan man få på kroken. Den sistnämna räknas som den finaste fångsten av dem alla.

Dock är sådant här så kallat storfiske inte särskilt organiserat i Dubrovnikregionen, det är till största delen privata fiskebåtar som anordnar sådana fiskeutflykter. Vill man prova på något som inte liknar den traditionella bilden av fiske kan man prova på harpunfiske. Harpunfisket har djupa rötter och lång tradition i Dubrovnikregionen. Sikten i vattnet är bra och de mest intressanta fångsterna är de som redan nämnts, tillsammans med Brown meagre och självklart, Grouper. För att få fiska i Kroatien behöver du ett fiskekort, ett sådant kan du köpa på turistbyrån eller i de lokala fiskebutikerna. Det finns ingen åldersgräns på fiskekosten och hela Adriatiska havet är öppen för fiskning, med undantag från nationalparkerna Hela Adriatiska havet är öppet för fiske med några undantag för nationalparker Kornati, Brijuni, Krka och Mljet

Jakt

I Kroatien finns stora möjligheter till en lyckad jakt. Landet är fyllt med vilt som är typisk för de centrala och sydvästra delarna av Europa, och särskilt intressant är låglandshjorten som finns på jaktmarkerna kring och utefter floden Sava. Huvudsäsongen för hjort ligger i september. Utöver den eftertraktade låglandshjorten lockar också björn, gäss, hare, räv och flera typer av fåglar utländska jägare.

Klättring

Kroatien var bland de sju första länderna i världen att grunda en nationell klättringsorganisation. Organisationen inriktade sig dock mer på vetenskaplig forskning i bergen än nöjet och sporten i att bestiga berg, men idag finns stora möjligheter till att klättra de minst utforskade delarna av hela Kroatien, bergen. De flesta bergen i Kroatien tillhör den Dinariska bergskedjan, och där finns utmaningar för både nybörjare och erfarna klättrare

Segling

Som en av de bästa platser för segling i Medelhavet är Kroatien många seglares dröm med vindar som som Mistral, Bora och Sirroci. Det finns en mängd olika öar, närmare bestämt 1185 stycken, där man kan stanna upp och beundra den vackra naturen som Kroatien bjuder på. Självklart är det möjligt att besöka dessa öar med hjälp av vanliga färjor, men genom att segla får du en unik chans att uppleva det som Kroatien erbjuder, på vilket sätt du vill.

Du kan bestämma precis var du vill stanna, hur länge och varför. Segling är det ultimata sättet att utforska Kroatiens 5 835 km långa kust då vissa patser endast är åtkomliga för de med båt. Att hitta en hamn att lägga till i är inget problem då Kroatien har ungefär 500 hamnar, och i varje finns restaurang, dusch, väderstation och livsmedelsbutiker. I juli och augusti är hamnarna väl använda, det är då den populäraste tiden för segling i Kroatien. Vill man däremot undvik folkmassorna kan man lägg ut i maj, juni eller september.

Vandring

Ett av de bästa sätten att uppleva Kroatiens fantastiskt vackra natur är till fots. Ge dig ut på en vandring genom höga berg och djupa dalar, genom gamla byar och doftande olivlundar, genom grönskande gläntor och porlande bäckar. I Kroatien finns flera populära vandringsleder av varierande svårhetsgrad, dessa kan du vandra ensam eller på en guidad tur tillsammans med en professionell guide.

Golf

I Kroatien är utbudet för golf för närvarande ganska litet, men intresset växer och hela tio golfbanor är planerade bara i Istrien. På en av Brijuni- öarna, Veli Brijun, finns idag en mycket vacker niohålsbana i fint skick där flera tävlingar hålls.

Ridning

En ridtur i Kroatien bjuder oftast inte på några överraskningar om man väljer att rida tillsammans med en grupp, man skrittar lugnt i led en tur i omgivningarna. Det finns ett antal rancher som erbjuder ridning på egen hand, och då har du mer frihet att rida var du vill. Hästarna är i allmänhet välskötta och fina.