Mat

Längs den kroatiska kusten märks tydligt de många åren med venetianskt styre på matlagningen. Här dominerar fisk, pasta, skaldjur och pizza. Maträtter som Buzara (havskräftor med tomatsås), Manistra (soppa med baljväxter och grönsaker), Pasticada (en gryta gjord på kött) och Sarma (kåldolmar med köttfärs och örtkryddor) finns att beställa. Efterrätter som man kan få smaka på här är bland annat pannkaka med sylt, smält choklad eller krossade valnötter, detta kallas Palacinka, och Rozata, vilket påminner lite om brylépudding. Åker man en bit inåt landet är köket istället inspirerat av den centraleuropiska maten (Österrike och Ungern) och de traditionella maträtterna baseras på kött, baljväxter och olika sädesslag.

Restaurant Faliraki

Här kan man äta olika grytor med bland annat sötvatten fisk, pasta knyten med olika fyllningar och salami. En mycket vanlig efterrätt är bladdeg med fyllning av honung, nötter och färskost, och detta kallas Zagorje strudel. Lunch äter man vanligtvis mellan 11-15 och middagen serveras aldrig tidigare än kl 18. I allmänhet stänger restaurangerna runt klockan 24. Dricks är inte en vanlig företeelse, men om du är riktigt nöjd med servicen och maten uppskattas som alltid en extra slant på ca 5-10% av notan