Resmål i Kroatien

Kroatien är ett flitigt besökt land på grund av det vackra Medelhavet som skvalpar på stränderna längs den långa kusten, men också på grund utav de fina städerna som alla älskar. Pittoreska hus och kullerstensgator, valvbroar och magnifika statskärnor, utsökt mat och fina blomarrangemang, detta bjuder de flesta städer längs Kroatiens kust på. Klassiska Dubrovnik gör ingen besviken. Här är det precis så vackert, charmigt och romantiskt som alla säger.

Split

Kroatiens näst största stad Split är en som en vacker illusion, halvön som staden är belägen på ramas in av höga berg och det blåa Adriatiska havet. Gammalt och nytt i en salig blandning skapar en unik atmosfär och från hamnen, som den gamla delen av staden är uppbyggd kring, går ständigt färjor fram och tillbaka mellan öarna. I Split finner man också en av landets mest storslagna byggnader, nämligen Diocletians palats. Palatset, som byggdes av den romerska kejsaren Diocletian på 200-talet, är idag stadens främsta sevärdhet, och innanför murarna finner man barer och restauranger, butiker och bostäder och torg. Palatset tog tio år att uppföra, och allt gjordes för att slutresultatet inte skulle vara något mindre än magnifikt. Marmorn importerades från både Italien och Grekland, och utsmyckningar och kolonner fraktades dit från Egypten


Rhodes

Makarska Rivieran

Kuststräckan söder om den historiska staden Split, är en av världens vackraste. Denna riviera anses vara en av de bästa badplatserna i hela världen, särskilt områden kring Brela och Baska Voda hyllar många människor flera gånger om. Med de höga Biokovobergen i bakgrunden och kristallklart vatten kan det sällan gå fel. Makarska Rivieran är också utgångspunkten för många ö luffare

Zadar

Staden Zadar erbjuder aktiviteter för allt ifrån den modeintresserade till den som vill utforska dess naturreservat. De många butikerna säljer produkter från såväl italienska som kända internationella märken, och även den inhemska befolkningen åker till Zadar när plånboken har råd att luftas. För den som är intresserad av kultur och historia finns också mycket att göra, den gamla staden i Zadar är som ett museum i sig med inslag från många stora och viktiga epoker i tiden. Zadars placering gör sig också lämplig för besök i naturreservaten i skärgården och på land. Med det stora utbudet av aktiviteter att roa sig med, de vackra stränderna och de många historiska monumenten är det inte så konstigt att Pula är ett av de populäraste resmålen i Kroatien. Det fartfyllda nattlivet och de stora sevärdheterna talar inte heller som nackdelar för den vackra staden Pula. Den största sevärdheten skulle nog många påstå vara Amfiteatern. Den sjätte största amfiteatern i världen, byggd på Kaštanjer kullens sluttning, tar varje år emot många världskända stjärnor på dess tillställningar.

Zagreb

Zagreb, Kroatiens huvudstad, är en av landets många turistattraktioner, här göms en hel del kulturella och historiska monument tillsammans med gallerier, butiker, museer och restauranger, barer och caféer.