Sevärdheter

Kroatien är ett land med ett rikt kulturellt arv, och det återspeglas i dess många sevärdheter. Här är några av de kända som du inte bör missa.

Ett av Kroatiens bidrag till världsarvet är Medeltidsstaden Trogir på Dalmantinerkusten. Trogir är en idyllisk stad och en underbar syn med ett medeltidsinspirerade centrum, Kamerlengo citadellet, Sankt Marks torn och de många andra kristna byggnaderna.

Water Park Faliraki Pula

Den 3000 år gamla staden Pula i Istria är absolut värt ett besök om man har vägarna förbi. Under romarrikets tid var det rommarna som styrde Istria, och det syns tydligt på lämningar från tidsepoken. En amfiteater lämnades som ett minne från rommarna, och den är än i dag i bruk. Till utseendet liknar amfiteatern det storslagna och häpnadsväckande Colosseum i Rom. Hem för den storslagna och 57 meter höga katedralen Sankt Eophemia är Rovinj-halvön i Istria. Katedralen har en hedrande plats i staden, men på halvön är det inte endast den som lockar. En påtaglig fiskeidyll i det annat hårt turistade regionen finns också att insupa på Rovinij-Halvön i Istria.

Zagreb

På Ban Jelacic torget i Zagrebs ståtar en fontän som påstås ha gett Zagrebs dess namn. Torget är uppkallat efter greve Ben Jelacic som styrde staden under andra hälften av 1800-talet. Kring torget och kring den vackra fontänen finns byggnader som påminner om palats, och om sommaren drar det berömda torget till sig massor med människor, vilket betyder sprudlande energi, liv och festligheter.
Mimaramuseet i Zagreb öppnade år 1987 och är idag ett av Kroatiens vackraste och mest betydelsefulla museum. På Mimara visas konst från många av mästarna i Europa, och till samlingarna som Mimaramuseet har hör över 3000 olika konstverk.

Riviera

De tre Riviera Opatija, Crikvenica och Novi Vinodolski är som tre vackra pärlor i dagens Kroatien. Opatija är den största och har varit mål för turister ända sedan 1800 talet då den kungliga familjen i Österrike-Ungern föll för skönheten i området. Sedan dess har turismen kommit att få en stor betydelse, och till sevärdheterna kring dessa Riviera hör en fantastisk botanisk trädgård. Det var inte endast i Istria som romarna styrde, utan även i staden Porec, och det syns tydligt när man vandrar genom staden idag. Förutom dessa lämningar från romartiden finns också spår av byzanterna. De byggde en idag mycket känd basilisk med unika mosaiker på 500 talet. Även medeltiden finns representerad i Porecs arkitektur med torn, murar och palats i både barock och gotik.

Split

Water Park Faliraki I staden Split, dalmatinerkustens huvudstad, finner man många intressanta museer, till exempel två stycken arkeologiska sådana som visar Splits förflutna som romersk kejsarstad. I dalmatinerkustens huvudstad finner man också ett urval av spännande konstmuseer och gallerior.
Rijeka

I Rijeka på Kvarnerkusten finner man Kroatiens viktigaste hamn som har samma namn som själva staden, Rijeka. Man finner också många fina minnesmärken, historiska byggnader och museer som skiljer sig bland de övriga sevärdheterna.

Cres

På ön Cres finner man några av Kvarnerkustens bästa vandringsleder, och ön är centrum för vandringsturismen. För dem som inte vill vandra ståtar ön med en vacker natur som man bara kan betrakta och supa in.

Makarska

I staden Makarska sträcker sig historian 1600 år tillbaka i tiden, men tyvärr har historian inte varit nådig mot staden och många av de historiska och kulturella monumenten har förstörts. Idag finns dock det fina Franciskaner- klostret kvar tillsammans med några museer och Sankt Marks- katedralen.

Plitvicka jezera

Plitvicka jezera är en nationalpark med en känslig, vacker och underbar natur som är svår att hitta på andra håll i Europa. Parken är ett måste oavsett var i Kroatien man befinner sig och består av både små och stora sjöar, 16 i större format och några mindre. Dessa sjöar bildar en trappa av vatten och vattenfall som tillsammans bildar en slående syn, väl värd resan dit. En annan nationalpark som är väl värd ett besök är Brujuni. Brijuni består av två större och tolv mindre öar i den västra delen av Istrien. En safaripark finns placerad på en av de största öarna, och på en ö finns också ruinerna efter en byzantisk borg, där kan man nu vandra omkring eller leka i de labyrintiska formationerna.